tisdag 8 mars 2011

Det där med råttor.

Råttor - det finns många råttor. Det finns sega råttor - dem skall man passa sig för, de klibbar fast sig i pälsen och hur kul är det att gå omkring med en kletig gul råtta i pälsen. Och får klippa loss den. *ryser

Sen finns det påsråttor. De lever i mindre påsar och är så små att man inte ser dem. Bara hör dem. Några av påsråttorna är prasselråttor. De är RIKTIGT irriterande och man vill egentligen bara ställa sig och hoppa på dem.

Det finns soffråttor. De gömmer sig under soffkuddarna och man måste gräva för att få tag på dem. Tyvärr får människor ofta nervösa anfall av att vi gräver i soffor. (De tror nog att vi skall försvinna in i soffan och aldrig komma tillbaka mer.) Därför försöker vi skydda människorna från att se och höra soffgrävandet. Bäst är att gräva när de inte är hemma.

Det finns leksaksråttor. De är inte på riktigt.

Det finns papperskasseråttor. De är bland de roligaste råttorna. De lever i papperskassar och behöver dödas ganska regelbundet. Ett par gånger om dagen minst. Fast de är svårdödade. Vi tror de gömmer sig i botten av kassen och gör allt för att norpa dem.

Det finns en godisråtta. Det är lillies syster. Hon är bra på att klappa katt! Vi gillar godisråttan. Även om hon är lite snål med godiset.

Det finns fickråttor. De får man jaga när jackorna hänger på en krok i hallen. Det är svårt att jaga fickråttor. Man kan fastna med huvudet i en ficka. Det är rätt pinsamt...

Kylskåpsråttorna är VÄLDIGT spännande. De gömmer sig bland prylar och potatisar och sånt. Vi har aldrig lyckats knipa någon kylskåpsråtta, men vi är övertygade om att vi snart kommer att klara av det. I synnerhet Kajsa övar flitigt! Ibland så flitigt att lillie inte ser att hon gått in i kylskåpet, så hon stänger dörren. Då blir det mörkt. Tur att katter ser bra i mörkret...

Tossaråttan är en riktigt usel gangster. Den bor främst i fårskinnstofflor och enda sättet att få bort dem, är att hoppa på tofflan, bita, slita, morra och fräsa och hoppas på det bästa.

Den största råttan och den mest svårfångade råttan är Sängråttan. Den bor i sängen och så vitt vi vet har ingen någonsin lyckats fånga den. Sängråttan är lurig. Den kan byta skepnad och plötsligt bli en fot. Vårt mål är dock att en vacker natt fånga Sängråttan och gå till katthistorien, få diplom, få rosefetter och blommor, dentisar och torsktårta.

Undrar om det finns en torsktårteråtta. lillie! LILLIEEEEE! Vi behöver torsktårta. I vetenskattens intresse. En sisådär femtionsjuttio kattiljoner torsktårtor. Vi behöver vetenskatta!

tassen, nosgos och allt sånt
Maurice & Kajsa

12 kommentarer:

 1. Så MÅNGA sorters råttor det finns! Papperskasseråttor och påsråttor är vi väl bekanta med. Dem jagar vi flitigt. Sängråttan är en skygg varelse, som är svår att överlista. Vi önskar er lycka till! Tänk, rosefetter... Kurr och burr.

  SvaraRadera
 2. Tack för alla tips, jag har undrat många gånger varför mina fyrbeningar hittar på så konstiga saker...nu vet jag!

  Måste erkänna...jag lade ut en länk till denna bloggen idag inne hos mig...jag var bara tvungen.

  Klapp till kisarna och kram till matte/caja

  SvaraRadera
 3. Wow eller mieow! Vilken fin sida. Den här ska jag rekommendera min matte att läsa. Här står mycket som inte hon vet...eller fattar...återkommer...
  hälsar Queen Shiva i Göteborg

  SvaraRadera
 4. PS hittade hit via Cajas tips. Bra jobbat Caja DS

  SvaraRadera
 5. Det är inte klokt så många sorters råttor det finns! Ni har verkligen koll på många av dem. Papperskasseråttor och kartongråttor tror jag är av samma familj. Håller med om att det är en kul typ av jakt på dem.
  Fickråttor har jag faktiskt aldrig stött på. Kanske för att jackorna försvinner bakom stängda dörrar här.
  Sängråttan låter ju riktigt lurig. Ska genast göra en extra kontroll i sängarna här. Kan de bli EN FOT? Man får tydligen titta efter vad som helst, då? Svår uppgift.

  SvaraRadera
 6. Förresten...pusselpyssel stod det något om, men den länken leder ingenstans!

  SvaraRadera
 7. Vilken utmärkt beskrivning av alla råttor som finns! Imponerande! Nosbuff

  SvaraRadera
 8. Bra att du reder ut råttbegreppen. Att lista dem som du har gjort ger en väldigt klar och bra överblick.
  En manual som man kan ha som checklista när är sugen på lite råttjakt.
  Tassklappar

  SvaraRadera
 9. Råttor är läskigt. Från dom kan man aldrig vila.

  SvaraRadera
 10. Findus, Isak och Kvittermissen: det är tanken på rosefetterna som driver oss vidare i jakten på sängråttan! Och kylskåpsråttan! buff, kurr och en massa godis!!

  Caja; hahaha, nu förstår du hur logiska de är! Du är väl för söt i alla fall! Tack för att du berättade om oss!! kramis!! och gottisar till 4-beningarna

  Ruta Ett/Queen Shiva: hej! Vad trevligt att träffas! Och vad roligt att du hittade lite av intresse! Människor är rätt korkade tyvärr. Men, men, de är bra på att klia mage, så man får ju bita ihop! Nosgos och buff och vårt nya godis!

  Gustav: ja, världen är full av råttor. Vi tror också att katt-ong råttan är släkt med papperskasseråttan. Båda gömmer sig i botten... illasinnade rackare... Det är nog lika bra att de hänger in jackorna. Det är jamarns irriterande att sitta fast i en ficka... *suckar
  Det där pusselpysslet - jag försökte lägga upp ett pussel, men det passar inte in i bloggdesignen. Eller nåt. Grrrr
  Nosgos, buff och dentisar

  Dui & Deco: tack tjompisar!! *bugar djupt Hittar vi fler råttor i våra undersökningar så uppdaterar vi givetvis listan! Hälsa Fluffiga Flisan! Hon verkar finna sig väl tillrätta hos er! Hälsa henne att människor med lite övning kan lära sig att klia mage i sömnen. Det är bra att kunna det...
  buff, dentisar, nosgos å sånt

  Frasse: tackartackar! Råttorna är många och väntar bara på att bli infångade. Tror vi.

  nosgos, tasseklappar och gottisar

  Osloskånskan: hej! Välkommen! Och viss har du rätt - man får ingen rast och ingen ro. Då kanske det poppar upp andra råttor. Eller ännu värre saker: terrier som fångar våra råttor innan vi hinner göra det! *huuuu
  gos, gottis och tasseklapp

  Maurice & Kajsa

  SvaraRadera
 11. och Gustav - det är de där förvandlingskonsterna som gör Sängråttan så himla lurig! Och därför sover Kajsa under täcket och hoppas att hon på så vis kan vara lite mer alert!

  SvaraRadera
 12. Jisses jag hade inte aning om att det fanns sååå många sorters råttor *tittar storögt*.
  Tack för varningen om dom sega råttorna. För vem vill få pälsen klippt ?!
  Soffråttan är jag väl bekant med och vet att man ska jaga den försiktigt så inte dom 2-benta hör :)
  Finns inte leksaksråttorna ?!
  Men vad är det då som står på hyllan ovanför sängen ??!!
  Papperskasseråttan jagar jag oxå ibland :)
  Fickråttor har jag aldrig sett eller hört. Men det låter ju onekligen pinsamt att riskera att fastna i någon ficka !
  Finns det råttor i kylen med ?!
  Åh i tossorna ?!
  Godisråttan det är husse :)
  Åh sängråttan vet i hundan vem det är ?!
  Hoppas verkligen ni lyckas fånga den så ni får diplom o rosefetter !!!

  SvaraRadera